Quantcast
Channel: 3r ESO –
Viewing all 130 articles
Browse latest View live

Qui som? Què vam fer?. 3rESO

$
0
0
Amb els alumnes de 3rESO hem volgut conèixer més d'aprop els principals personatges de la Història de la Música durant l'Edat Mitjana. Estem parlant de l'època en què a les esglèsies i els monestirs en cantava cant gregorià i per les places dels pobles tant aviat hi podíem trobar joglars com goliards.

Hem fet el treball amb una èina col·laborativa i que ens ha permès fer la feina cacadascú del seu ordinador i a casa seva. Aquesta eina és RealTimeBoard. Tot i la mateixa eina ja té un munt de tutorials (en anglès) que ajuden a saber com va, he troba un tutorial en español que també és molt útil.




La Laura recomana "Make Beliefs"

$
0
0
Continuem amb la llista de recomanacions i en aquest cas és la Laura Carreras de 3rESO qui ens recomana Make Beliefs Comix, una App per fer còmics. 
Tal com ella ens ha explicat a classe, és fàcil i divertit i un cop s'entra a l'aplicació ja es troba una plantilla amb 3 caselles i uns personatges que es poden vestir i adaptar al gust de l'artista.

Com que del que es tracta es de fer música, la Laura ens ha fet una historieta explicant l'ús de les aplicacions mòbils a classe de música.  

Com sabeu, utilitzem les Apps per fer treballs i presentacions relacionats amb el que treballem a classe de música.  

Us animeu?!

https://itunes.apple.com/us/app/make-beliefs-comix/id795026580?mt=8 https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tiltedchair.cacomic&hl=es

Make Beliefs
(per IOS)

Divertido Picture Manager
(per Android)

Un Renaixement "mòbil". 3rESO A

$
0
0


Amb els alumnes de 3rA hem estrenat tema nou:  el Renaixement. Hem començat coneixent qui van ser els principals compositors, quins instruments van utilitzar en les seves composicions i quin tipus de composicions van escriure. S'han apropat al sXV amb tecnologies dels sXXI ja que ja han fet diversos treballs utilitzant  diferents Apps d' imatge, text i mapes conceptuals.

Quan es tracta de treballar amb "mòbils" a la classe l'organització és una mica complicada: hi ha els que tenen sistema IOS, els que tenen Android i els que no tenen dispositius mòbils. 

L'activitat ha estat molt ben rebuda per tots i el resultat dels treballs és més que satisfactori. Ara bé, com a professora he hagut de tenir en compte totes les variables que abans he esmentat i he hagut de preveure activitats per a tots

A MusicAppSelvatges, podreu veure tots els treballs i com hem organitzat les diferents activitats

Els instruments al Renaixement

$
0
0
Continuem treballant el Renaixement amb els de 3rESO i avui toca veure com eren i com sonaven els instruments del Renaixement.

Començarem escoltant una parella de danses intepretades pel viola gambista català Jordi Savall i el seu grup Hespérion XXI. Aquesta dansa, una pavana del 1508, va ser la número 1 del hit parade de la seva època i es ballava a totes les corts europees. La pavana, de caràcter lent, solía servir d'introducció a una altra dansa més ràpida i de ritme ternari, la gallarda.



A continuació tenim un parell d'activitats, una d'audició i un altra d'identificació d'instruments. Abans de fer-les cal que escoltem amb deteniment les audicions que trobareu en les presentacions fetes per Anabel Bovio i Paola Oliva.

http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/1187283/instruments_al_renaixement.htm



http://anabel41.wix.com/instrumental-ren


Tornen "Els barrocs més selvatges" amb Mixbit

$
0
0
Ja fa un parell d'anys que coneixem Mixbit i aquesta és una de les activitats que més agrada als alumnes de 3rESO quan fem Història de la Música. 

Què és Mixbit? És una eina que ens permet fer una play-list amb la música que es vol. És molt fàcil d'utilitzar i us ben asseguro que us agradarà i us enganxarà. 

Aquest trimestre farem un activitat una mica diferent de la que havia plantejat altres vegades. Es tracta de fer una tria musical de 10 obres del Barrocfer una fitxa en una taula com la que us deixo, on hi haurà d'haver informació sobre cada una de les pistes del vostre casset.



El document amb la taula i la URL del Mixbit els envieu per Edmodo.
Podeu consultar aquest Mapa Conceptual i la presentació El Barroc a Europa.

http://dl.dropboxusercontent.com/u/13981352/H%C2%AA%20DE%20LA%20M%C3%9ASICA/Barroc.%20Formes.%20Mapa%20Conceptual/El%20Barroc.html http://musicaade.wix.com/el-barroc-a#!
Mapa Conceptual Formes del Barroc
El Barroc a Europa

Seguiu AQUEST ENLLAÇ per veure com funciona l'eina i què hem de tenir en compte.


Com sona la música del Barroc?

$
0
0
Ara ja sabem com sona la música del Barroc, no? Al menys això és el que penso desprès d'haver vist aquests Mixbit. 

Tot vosaltres heu fet una bona feina. Us poso l'enllaç a cada un dels treballs, us anirà bé veure quina musica han triat alguns dels companys.
 
Quina és la "llista de reproducció" que més us ha agfradat? i Quin és el títol més original? Esperem els vostres comentaris.


Mixbit1: Laia Bosch i Àfrica Bartoí
Mixbit2: Gemma Aguayo
Mixbit3: Alba Molina i Sergio Brocal
Mixbit4: Sandra Palmerín i Laura Carreras
Mixbit5: Jordi Coca i Roger Raventós
Mixbit6: Josep Garcia
Mixbit7: Andreu Roig i Josep Massana
Mixbit8: Laura Velasco i Alícia Secaduras

Storytelling amb Shadow Puppet a 3rESO

$
0
0
La paraula Shadow Puppet i el conillet que l'acompanya, ja és una paraula que comença a ser coneguda entre els alumnes de l'institut. Peró, algú sap què vol dir "Storytelling"?

Si ens hi fixem bé i ho traduim de l'anglès, senzillament vol dir explicador d'històries, és a dir, aquesta App ens serveix per explicar una història amb les imatges que nosaltres vulguem i amb la nostra veu. 

Això és el que han estar fent aquests dies quatre alumnes de 3rESO. Ens han explicat petits fragments dde la vida de quatre compositors del Barroc. 
Els voleu conéixer?

Periodisme musical al Classicisme

$
0
0
Els alumnes de 3rESO A han fet de periodistes i han viatjat a Viena, Bonn, Londres i altres ciutats d'Europa amb la intenció d'entrevistar als diferents músics del Classicisme

Han agafat els mòbils i les tauletes i han conegut Mozart, Beethoven, Haydn i W. Friedemann Bach, un dels fills de Bach. 

Per fer-ho han utilitzat diferents Apps: Audioboo, Fotobabble i Shadow Puppet.


Podeu veure-ho a: 

1- Els compositors del Classicisme: per diversos alumnes
2- Beethoven: per Josep Garcia i Andreu Roig
3- F.J.Hadyn: per Laura Carreres i Sandra Palmerín
4- Beethoven: per Roger Raventós i Marina Freixes


Ha arribat la Primavera

$
0
0
Com sabeu des d'ahir a les 6 de la tarda ja teníem la primavera aquí. Ja fa alguns dies que estem tocant la nostra versió de La Primavera de Vivaldi i avui a classe parlarem d'aquesta obra que va escriure aquest compositor italiá.

El que nosaltres toquem a classe és el fragment més conegut del primer moviment Aquest primer moviment diem que té la forma de ritornello perquè té una part que anem sentit repetida varies vegades i que és interpretada pel tutti (tota l'orquestra). 

Cada un dels quatre concerts de Les quatres estacions, estan basats en els versos d'un sonet, escrits per Vivaldi mateix, que parla de l'arribada de la primerava i de la resta de les estacions. La música descriu perfectament alguns dels sons que podem sentir durant la primavera com el cant dels ocells, l'aigua corrent pels rierols perquè la neu ja es fon, els trons de les típiques tempestes de primavera. 

Per poder entendre-ho millor i disfrutar de la música, veurem un vídeo i escoltarem la versió que el professor Massimo Pennesi del bloc educacionmusical.es ha fet pels seus alumnes. Les tres flautes són tres ocellets cantant. 






També podeu sentir la gravació que la Mònica López i la Mireia Esteve han fet de La Primavera de Vivaldi

21 de març: Aniversari de J.S.Bach

$
0
0
El dia 21 de març el gran compositor del barroc alemany Johan Sebastian Bach, hauria fet 329 anys. Va néixer a la ciutat alemanya d'Eisenach i va morir a Leipzig (Alemanya).

No vam tenir temps de parlar d'aquesta efemèride, però com que "tots els sants tenen vuitada", us proposo celebrar-ho fent-li una felicitació personalitzada amb alguna App d'imatge que ens permeti posar una o vàries fotos del compositor. 

Jo he fet la meva felicitació amb PicCollage perquè era una App que no coneixia. Us asseguro que les 3 aplicacions que us proposo permeten fer unes felicitacions molt divertides (fotos dins d'un pastis d'aniversari, stickers per posar ...). 


Tinc 3 propostes d'App, dues hi són tan per Apple com per Android. I recordeu, tot i que les aplicacions també són per fer Collage, heu de fer una felicitació.  Hem podeu enviar les felicitacions per Edmodo.



Pic+Pic Apple  Pic Collage Apple
Pic Collage Android
Image Chef Apple
Image Chef Android

Músics del Barroc amb Thinglink

$
0
0

Estem acabant trimestre, estem acabant el tema del Barroc i amb els alumnes de 3r ESO farem un treball amb Thinglink. Es tracta de fer una imatge interactiva en la qual hi anirem posant informació de text, imatges i vídeo. 

La proposta és doble,
1- podem fer el treball amb l'eina 2.0  (cliqueu AQUÍ)
2- podem fer el treball amb dispositius mòbils Apple o Android

La imatge que després etiquetarem, és un collage que cada alumne farà amb una altra eina 2.0: piZap. El collage el farem de compositors del Barroc.

Què farem: 

PAS 1:

1-busquem una imatge de cada un dels compositors del nostre collage
2-busquem un mapa polític d'Europa
2-fem una selecció dels vídeos del Youtube que vulguem posar a cada compositor (un per cada compositor)

PAS 2: crearem el collage. El nombre d'imatges dependrà del nombre de compositors que hi vulguem posar. Recordeu que una de les imatges ha de ser un mapa polític d'Europa. Aquí teniu les instruccions a seguir:
1- Entrem a piZap 2- Cliquem a "Make a Collage"



3- Seleccionem el disseny segons el nombre d'imatges que posem en el treball 4- Decarreguem el collage (no cal fer "Save")


PAS 3: comencem a fer el nostre treball amb Thinglink (AQUÍ teniu un tutorial). A cada imatge hi posarem 4 punts d'informació:  el nom del compositor, país de naixement i dates naixement i mort (amb una imatge del lloc on va nèixer), un vídeo (amb el títol de l'obra i el tipus de forma vocal o instrumental que és), una curiositat o informació d'interés. Utilitzarem la mateixa icona per donar el mateix tipus d'informació a cada imatge. 

Llocs de consulta: ViquipèdiaEl Barroc a Europa (Wix), Música del Barroco I (Glogster), Música del Barroco II (Glogster) fet per Ramón Estebanez.

Aquí us deixo un exemple que he fet:


Qui hi ha darrere les baldufes?

$
0
0
Ja ha acabat el curs i ja no queden alumnes a l'institut.

Si que ens queden molts records i un d'ells és el d'haver participat en el Premi Espiral Edublogs i haver guanyat dues baldufes d'or. Una en la categoria de Blocs d'Alumnes d'ESO pel bloc MusicAppSelvatges i una altra en la categoria de Blocs Col·lectius per haver col·laborat amb els nostres paisatges sonors de La Selva del Camp a El sonido que habito.

Vam poder fer una foto amb cada un dels autors i col·laboradors en el blocs. El vídeo és un petit agraiment a tots els alumnes que han treballat a MusicAppSelvatges. Han treballat de valent i el premi és un premi a l'esforç i a la constància que tots ells han tingut al llarg de tot el curs.



I aquestes són les alumnes que van participar a El sonido que habito amb la samarreta que es va fer amb motiu del Premi.


Estiu 2014

$
0
0
Finalitzat el curs volem recordar totes les coses positives que han passat. Aquest ha estat un curs productiu, divertit, esgotador, desafiant... Moltes emocions concentrades en els pocs mesos d'un curs.

Vam començar el setembre 2013 amb bona motivació, amb noves idees per a posar en pràctica, perquè al juliol 2013 els dos professors del departament vam anar a un curs per a professors de música a Almoradí. Allà vam estar amb María Jesús Camino, amb Fernando Palacios, Andrés Meseguer, Julio Martínez, Rubén Brenes i amb Juan Rafael Muñoz. Cada un d'ells ens aportava la seva visió i la seva experiència sobre com portar la música a les aules, i cadascun significava una oportunitat per experimentar i provar noves idees que ens il · lusionaven.
Rubén Brenes, José Luis Tomás, María Jesús Camino, Joaquín Paredes (Almoradí Juliol 2013)
Amb Fernando Palacios (Almoradí Juliol 2013)

La setmana que comença tornem a anar al curs d'Almoradí i en aquesta ocasió torna María Jesús Camino i Luis Belmonte "Dinámicas musicales activas y competencias TIC". Són dues figures de l'educació musical espanyola que cada dia dediquen una quantitat d'hores i esforç i il · lusió increïbles. Són un exemple a seguir professionalment, comparteixen la seva tasca i moltes de les coses que ens ensenyen les utilitzem a classe amb vosaltres.

Des de la mateixa setmana en què van finalitzar les classes ja estem braç a braç treballant José Luis i jo en planificar el nou curs. Estem treballant intensament sobre el que ha funcionat i el que no, revisar activitats, fitxes, nous materials, organització de les classes, etc. Són diverses les idees que volem posar en pràctica i segur que algunes d'elles vos agradaran.

El nostre blog compleix quatre anys al novembre. Fins ara portem quasi 75,000 visites (53.000) d'Espanya 12.000 d'altres països, 75 publicacions. Són incomptables les hores de treball invertides que després es tradueixen en pocs minuts a classe.

















Esperem que durant l'estiu ho passeu bé i que renoveu forces perquè el dia 3 de setembre tornem amb totes les ganes per començar el nou curs. Ha estat tota una aventura i un plaer compartir amb vosaltres cada moment del curs viscut, i aquí us deixem alguns moments que no oblidarem gràcies a la música.








Gràcies a tots i bon estiu.

Cançó de bres per a una princesa negra

$
0
0
http://musicaade.wix.com/princesanegra

Comencem a treballar una de les cançons que molt probablement formarà part del repertori del concert de Nadal: Cançó de bres per a una princesa negra
És una cançó de bressol popular de Mallorca escrita per Antoni Rodríguez Sabanés. Ens explica la història de la princesa Poniegú i podeu trobar el text complet en AQUEST PDF que han compartit des del bloc Krislàndia.

En el Wix hi trobareu la cançó cantada i també una base d'acompanyament. Les dues estan en la mateixa tonalitat de la partitura. També hi trobareu  la partitura interactiva amb Noteflight.

Cal tenir en compte que està escrita en compàs de 6/8 i que cal vigilar amb el ritme perquè té moltes síncopes. Treballarem aquests dos aspectes del llenguatge musical amb dos recursos elaborats per MªJesus Camino.

http://cmapspublic2.ihmc.us/rid=1HNQF9KV9-1R7DQ76-VQL/compas68.cmap













http://mariajesuscamino.com/cuadernia/Sincopas.Contratiempos/

All of me (flauta i piano) de JOHN LEGEND

$
0
0
Incrementem el repetori de flauta amb aquesta bonica cançó de John Legend "All of me". Ja fa un temps que vaig trobar una versió d'aquesta peça al Noteflight (no recordo de qui era) i l'he adaptat per poder-la tocar amb flauta i acompanyament de piano. A l'institut hi ha alumnes que toquen el piano que segur que estaran molt contents amb aquesta adaptació que és força senzilla. 

Fixeu-vos que hi ha dos arxius en format pdf un per al piano i un altre amb la partitura de flauta. També hi ha una base d'acompanyament amb mp3 i la partitura interactiva amb Noteflight.

http://musicaade.wix.com/allofme

Recentment també s'ha compartit a la xarxa una altra adaptació que està molt bé. El treball és de Sonia Muslares. Aquest Wix incorpora la partitura en format vídeo cosa que trobo molt interessant. Ja veureu que la partitura és una mica diferent de l'adptació que toquem nosaltres. 

http://caracolparlanchin.wix.com/all-of-me




"Stella Splendens": comença la polifonia a l’Edat Mitjana.

$
0
0
L'"Stella Splendens" és una dansa escrita a finals de l'Edat Mitjana al monestir de Montserrat. Està escrita a dues veus i és una mostra de la polifonia medieval que es començava a escriure a finals del segle XIV

Aquesta dansa sagrada, la trobem en el Llibre Vermell de Montserrat, que és un còdex del segle XIV. Les seves tapes són de vellut vermell raó per la qual es coneix amb aquest nom. En aquest manuscrit s'hi troben narracions dels miracles de la Verge i una mena de cançoner que és una mostra ùnica del que devia ser la  música a Montserrat a finals de l'edat mitjana.

La música que trobem en el Llibre Vermell, té un caire popular per la qual cosa es creu que eren cançons i danses que servien als peregrins que vetllaven a l'aire lliure, a la plaça, pel fet que no tenien alberg, distraguéssin el fred cantant i ballant.

Montserrat es converteix en un dels centres musicals més influents en aquesta època. Va ser un centre de peregrinació important amb multitud de peregrins que s'hi acostaven per buscar la protecció de la imatge de la Mare de Déu. 

Tenim una adaptació feta per Massimo Pennessi que ens servirà per veure les dues veus d'aquesta primera polifonia. 




La Companyia Elèctrica Dharma la va interpretar en directe al Palau de la Música Catalana l'any 2005 amb la Cobla Mediterrània. És una versió molt maca que fusiona música medieval amb el so de la cobla i el rock.


El Barroc a Europa amb Thinglink

$
0
0
https://www.thinglink.com/scene/394511099606597632#tlsite
Comencem el Barroc i el comencem fent una activitat d'aproximació i coneixement d'alguns  dels compositors d'aquesta època.

Segur que a molts d'ells ja els coneixeu (El Barroc a Europa. TEST Educaplay) (Vivaldi, Bach, Pachelbel ..) i a més segur que també heu sentit molta música que no sabieu que fos música del Barroc (És Barroc el que sentim? TEST Educaplay).

L'activitat que proposo és un treball que ja hem fet amb els alumnes de 3rESO altres anys (curs 12-13 online i curs 13-14 amb Apps). Com podreu veure teniu la possibilitat de fer-lo amb l'ordinador o utilitzar aplicacions mòbils.

OPCIÓ 1: amb ordinador
Es tracta de fer una imatge interactiva amb Thinglink. En aquesta imatge hi posarem  informació de text, imatges i vídeo. (AQUÍ hi ha un tutorial de com començar amb Thinglink)
La imatge és un collage de compositors del Barroc que inclou un mapa d'Europa. Aquest collage el farem  amb una altra eina 2.0: piZap.(si teniu altres opcions, escolliu la que més còmoda us sigui)

Quins passos hem de seguir?: 

PAS 1:
1-busquem una imatge de cada un dels compositors del nostre collage i un mapa polític d'Europa.

PAS 2: crearem el collage. El nombre d'imatges dependrà del nombre de compositors que hi vulguem posar. Recordeu que una de les imatges ha de ser un mapa polític d'Europa. Aquí teniu les instruccions a seguir:



1- Entrem a piZap 2- Cliquem a "Make a Collage"
3- Seleccionem el disseny segons el nombre d'imatges que posem en el treball 4- Decarreguem el collage (no cal fer "Save")


PAS 3: comencem a fer el nostre treball amb Thinglink (AQUÍ teniu un tutorial). A cada imatge hi posarem 4 punts d'informació:
1- el nom del compositor;
2- país de naixement i dates naixement i mort (amb una imatge del lloc on va nèixer)
3- un vídeo (amb el títol de l'obra i el tipus de forma musical que és: una òpera, un concert, un cànon..);
4- informació d'interés o curiositat sobre l'autor (no s'hi val copiar i enganxar!)
Utilitzarem la mateixa icona de Thinglink per donar el mateix tipus d'informació a cada imatge. 


Llocs de consulta on buscar informació o música dels compositors:,  El Barroc a Europa (Wix), Viquipèdia, Música del Barroco I (Glogster), Música del Barroco II (Glogster) fet per Ramón Estebanez.

OPCIÓ 2: amb Apps Mòbils

L'objectiu és exactament el mateix: crear una imatge interactiva dels compositors Barrocs amb Thinglink, però utilitzant aplicacions mòbils. Els passos a seguir són també els mateixos.

Quines Apps podem utilitzar?:

Moldiv (collage) Pic+Pic (collage) Thinglink (imatge interactiva)

Aquest és un tutorial que vaig fer l'any passat on s'explicat com fer una imatge interactiva amb l'app de Thinglink (Apple i Android)



Aquí us deixo l'exemple que he fet. Està fet amb eines 2.0

Músics barrocs amb ExamTime

$
0
0
Amb els alumnes de 3rC ja estem treballant el Barroc. Coneixerem les curiositats musicals i les intimitats personals d'alguns d'ells, gràcies als excelents treballs que han fet l'Alexandra Marti, l'Aleix Miro i el Marc Iglesies

Han utilitzat Thinglink que és una aplicació que ens permet fer imatges interactives amb diversos punts d'informació (podeu veure la guia per fer el treball)

Amb la informació que ells han posat en els seus treballs jo he elaborat  unes flash cards que són fitxes interactives amb ExamTime (podeu veure un molt bon tutorial fet per Raúl Diego).
 
Conjunto de Fichas creado con ExamTime por musicaade


AQUÍ també podreu trobar les fitxes interactives

Jingle Bell Rock FLAUTA

$
0
0
http://musicaade.wix.com/jinglebellrock

Estrenem el Nadal al bloc amb aquesta conegudíssima cançó de Nadal: Jingle Bell Rock. Va ser composta per J.C. Beal i J.R. Boothe als anys 50, però qui la va fer popular va ser Bobby Helms que la va interpretar per primera vegada l'any 1958. S'ha fet popular recentement gràcies a la sèrie de televisió Glee.

Nosaltres la tocarem amb una adaptació que he fet per ORFF que ben aviat compartiré. Mentrestant us deixo l'àudio que us servirà per assajar. Recordeu que podeu veure i tocar aquesta partitura amb la tablet o el mòbil.


Els "castrati" i l’òpera

$
0
0
L'òpera comença al Barroc i una de les primeres òperes que es conserva i encara es canta i es representa als grans teatres d'òpera és "L'Orfeo" de Clàudio Monteverdi. 

Durant aquest perìode també ens trobem amb la presència dalt dels escenaris dels "castrati",  cantants que hi va haver durant aquest període i que tenien una veu tan especial que enamorava tant a les dones com als homes.

Podem comparar la veu d'aquests cantants del Barroc, amb un tipus de veu que podem escoltar avui i que té unes característiques tímbriques molt similars a la veu que es podia sentir en aquells moments:  la veu de contratenor.  La tècnica que utilitzen aquests cantants és la del falset   i  la de la veu de cap. Amb aquesta tècnica els contratenors aconsegueixen fer una veu que, aquells que no hi estan acostumats,
sovint la confonen amb la d'una veu femenina.


El programa , Òpera en texans, del canal 33, en el capítol que veurem avui, tracta el tema dels castrats d'una manera molt didàctica. En aquest capìtol també es parla d'Alessandro Moreschi és l'últim castrat que hi ha hagut a la història. Va deixar de cantar l'any 1913. El podeu sentir cantar en aquest document sonor de més de 100 anys.

Els reis de l'escena durant més de cent anys. Un fenomen irrepetible -més de 4.000 nens castrats cada any- que dos-cents anys després encara continua fascinant. Farinelli, Senesino, Tenducci... Van ser revolucionaris, singulars, únics. Avui intentarem desvelar el misteri dels 'castrati'. I no us perdeu la versió de Mazoni del "Lascia ch'io pianga" de Händel, possiblement el primer gran èxit de la història.




També treballem les parts principals de l'òpera amb aquest Wix: Parts de l'Òpera on hi ha exemples d'audicions i el TEST d'audició L'òpera. Parts d'Educaplay.





Viewing all 130 articles
Browse latest View live